Perhatian:

Blog ini adalah hakmilik persendirian Perancang Kewangan berdaftar Prudential dan bukan blog rasmi Prudential BSN Takaful.Blog ini juga bukan tempat untuk membincangkan halal atau haram insuran konvesional,takaful mana yang lebih takaful dari takaful yang lain,melakukan serangan peribadi antara ejen-ejen daripada company insurance yang berbeza atau pon medan untuk mengutuk syarikat insuran yang lain...Kami hanya menyediakan perkhidmatan takaful sahaja bersesuaian dgn fatwa yang telah dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Malaysia.walaubagaimanapun jika anda berminat dengan produk konvesional Prudential anda boleh menghubungi kami Insya-Allah kami akan cadangkan nama perancang kewangan Prudential yang lain kepada anda.

Monday, 12 September 2011

Kad Perubatan

Medical Card PruBSN Takaful atau TAKAFUL HEATLH CARD adalah satu manfaat tambahan dalam polisi Takafulink khas untuk perlindungan bil perubatan. Menawarkan perlindungan bermula dari nilai RM500,000 hingga RM1.5 Juta, sehingga berumur 80 Tahun. Ia juga menawarkan pilihan tiada had tahunan untuk penggunaan nilai kad.
Antara kelebihan TAKAFUL HEALTH CARD adalah seperti berikut :
* Had tahunan dan had keseluruhan sehingga 70 tahun yang tinggi
* Kebebasan memilih hospital dan doktor untuk merawat anda
* Perlindungan 24 jam diseluruh dunia (SOS International)
* Perkhidmatan bayaran secara online di lebih 50 buah hospital panel seluruh Malaysia. Anda tidak perlu membayar bil rawatan terlebih dahulu. Sebaliknya kos rawatan akan dibayar terus ke hospital melalui kemudahan perkhidmatan Hospital Alliance Services (HAS).
* Rawatan sebelum masuk hospital dan selepas keluar hospital
* Penjagaan jururawat di rumah
* Pembedahan balik hari (Day Surgery)
* Rawatan kecemasan pesakit luar untuk kecederaan akibat kemalangan
* Rawatan Dialisis buah pinggang
* Rawatan Kanser
* Jaminan pembaharuan sehingga umur 80 tahun
* Jaminan tiada pembatalan portfolio (Non-Cancellable)
* Dan banyak lagi......
Sila lihat jadual dibawah untuk senarai manfaat TAKAFUL HEALTH CARD

Manfaat TAKAFUL HEALTH CARD ini tertakluk kepada syarat dan terma ko-takaful iaitu :
1- Ko-Takaful sebanyak 10% (minimum RM 300 dan maksimum RM 1,000) untuk Manfaat Hospital dan Pembedahan (In Hospitalisation & Surgical), KECUALI untuk Manfaat Bilik dan Penginapan Hospital Harian tiada ko-takaful di kenakan. Maknanya, PruBSN akan membayar 100% kos bilik mengikut pelan yang diambil.

Ringkasan ko-takaful untuk in-hospitalisation
(300 <= ko-takaful :10% <=1000)

Contoh 1 :
Jumlah Bil RM 2,000 : 10% Ko-Takaful = RM 200. Oleh kerana minimum Ko-Takaful RM 300, klien perlu bayar RM 300 kepada hospital, manakala PruBSN bayar selebihnya iaitu RM 1,700
Contoh 2 :
Jumlah Bil RM 5,000 : 10% Ko-Takaful = RM 500. Klien perlu bayar ko-takaful RM500 kepada hospital, kerana nilainya antara 300 hingga 1000. PruBSN akan membayar baki bil iaitu RM 4,500.
Contoh 3 :
Jumlah Bil RM 30,000 : 10% ko-Takaful = RM3,000. Klien hanya perlu membayar RM1,000 disebabkan had maksimum adalah RM1,000. PruBSN akan membayar baki bil iaitu RM 29,000.

Oleh sebab itu, anda dinasihatkan untuk mengambil pelan yang komprehensif iaitu dengan memasukkan Manfaat Elaun Hospital (Hospital Benefit) dan Manfaat Elaun ICU & Bedah (Medical Cover). Manfaat ini akan membantu anda untuk menampung kos ko-takaful di atas. Untuk maklumat lanjut atau penerangan yang lebih jelas, anda boleh hubungi saya Masri di talian 0133105245 or email : qazicqh87@yahoo.com

2- Bagi Manfaat Rawatan Pesakit Luar. Klien hanya perlu bayar 10% daripada bil yang dikenakan sahaja. Tidak tertakluk kepada had minimum dan had maksimum. Bagi manfaat ini, klien perlu membuat pembayaran terlebih dahulu dan claim ke PruBSN. Pastikan anda memperolehi RESIT ASAL semasa anda membuat pembayaran. Ini kerana, tanpa resit asal, claim tidak akan diluluskan.
3- Apakah Pengecualiannya?
Pengecualian yang biasa ialah:
* Kecederaan diri yang disengajakan.
* Peperangan, penglibatan secara langsung dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.
* Kehamilan, melahirkan anak, keguguran atau pengguguran janin.
* Rawatan pergigian melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit yang melibatkan pembedahan oral.
* Sebarang pembedahan elektif, pembedahan kosmetik atau plastik (melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit).
* Kemasukan ke hospital yang tujuan utamanya ialah untuk penyiasatan, diagnosis, pemeriksaan Xray, pemeriksaan fi zikal am atau pemeriksaan kesihatan rutin; rawatan khusus untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan; pemulihan, penjagaan atau rehat pulih.
* AIDS, kewujudan sebarang jangkitan HIV atau penyakit yang disebarkan melalui hubungan seks.
* Perkhidmatan yang tidak berkaitan dengan perubatan.
* Penyakit otak, penyakit jiwa, penyalahgunaan/ketagihan arak atau bahan.
* Ketidaksuburan, pencegahan hamil, pemandulan, kecacatan kelahiran, kecacatan kongenital, berkhatan.
* Sukan professional, sebarang jenis perlumbaan, selam skuba, aktiviti sukan udara dan sebarang aktiviti atau sukan berbahaya lain.
* Sebarang pelanggaran atau percubaan untuk melanggar undang-undang atau menentang daripada ditahan.
* Penyakit-penyakit tertentu berikut bagi 120 hari pertama perlindungan. Sila rujuk senarai penyakit spesifik seperti di bawah.
Perlindungan bermula serta merta selepas polisi lulus (approved) bagi kemasukkan ke hospital akibat kemalangan. Tetapi perlindungan bagi sebab-sebab lain hanya bermula 30 hari selepas polisi lulus.

Perkara diatas hanya lah ilustrasi..keterangan terperinci sila hubungi Agen anda Masri di talian untuk membuat appointment.:Tel/sms 0133105245 or email:qazicqh87@yahoo.com

No comments:

Post a Comment